Over nationale grootheden en 30 jaar leegstand

Het Thalia Theater in IJmuiden dankt haar naam aan een muze uit de Griekse oudheid: de godin van het drama. Het theater werd in 1890 oorspronkelijk gebouwd als oudkatholieke kerk. Door de grote belangstelling werd dit huis van God al snel te klein en was men genoodzaakt een grotere kerk te bouwen. Thalia kwam leeg te staan en werd mandenmakerij en nettenboeterij voor de IJmuidense visserijvloot. In 1910 werd Thalia omgebouwd tot een bioscooptheater. Bij deze ingreep is ook de stijl van gotisch naar Amsterdamse School en art deco aangepast.

philantroopkopie

Propagandafilms

Vele nationale grootheden hebben in Thalia op het toneel gestaan. Ook de nieuwste films werden in de beginjaren van de 20ste eeuw in Thalia gedraaid. Vaak werd tijdens de film luidkeels kenbaar gemaakt dat er een vissersschip zou uitvaren. De film werd onderbroken en de mannen gingen naar zee. Tijdens de Tweede Wereldoorlog confisqueerden de Duitsers Thalia om er Duitse propagandafilms te vertonen. Uiteindelijk is dat de reden dat Thalia de vele bombardementen op IJmuiden heeft overleefd.

Feesten, dansen en dineren

Tot 1969 is Thalia gebruikt als bioscoop. Na 30 jaar leegstand werd het theater in 1996 weer in oude glorie hersteld en aangepast aan de nieuwe situatie: een theater waar gefeest, gedanst en gedineerd wordt en waar ook zakelijke bijeenkomsten en theatervoorstellingen plaatsvinden.

Augusta en Thalia

Thalia behoort nu bij Hotel & Restaurant Augusta, dé locatie voor een overnachting. Een hotel dat zich, evenals Thalia, kenmerkt door de authentieke stijl en sfeer van IJmuiden, honderd jaar geleden. De 25 eigentijdse, karaktervolle kamers verschillen qua grootte en interieur en zijn van alle gemakken voorzien.