100 jaar historie

Het Thalia Theater in IJmuiden dankt haar naam aan een muze uit de Griekse oudheid: de godin van het drama. Het theater werd in 1890 oorspronkelijk gebouwd als oudkatholieke kerk. Door de grote belangstelling werd dit huis van God al snel te klein en was men genoodzaakt een grotere kerk te bouwen. Thalia kwam leeg te staan en werd mandenmakerij en nettenboeterij voor de IJmuidense visserijvloot. In 1910 werd Thalia omgebouwd tot een bioscooptheater. Bij deze ingreep is ook de stijl van gotisch naar Amsterdamse School en art deco aangepast.

Historie Thalia Theater

Propagandafilms

Vele nationale grootheden hebben in Thalia op het toneel gestaan. Ook de nieuwste films werden in de beginjaren van de 20ste eeuw in Thalia gedraaid. Vaak werd tijdens de film luidkeels kenbaar gemaakt dat er een vissersschip zou uitvaren. De film werd onderbroken en de mannen gingen naar zee. Tijdens de Tweede Wereldoorlog confisqueerden de Duitsers Thalia om er Duitse propagandafilms te vertonen. Uiteindelijk is dat de reden dat Thalia de vele bombardementen op IJmuiden heeft overleefd.

Feesten, dansen en dineren

Tot 1969 is Thalia gebruikt als bioscoop. Na 30 jaar leegstand werd het theater in 1996 door John en Monique van Waveren weer in oude glorie hersteld en aangepast aan de nieuwe situatie: een theater waar gefeest, gedanst en gedineerd wordt en waar naast zakelijke en besloten partijen ook evenementen plaatsvinden.

Print Friendly, PDF & Email